Google тестира паметни дисплеи кои се активираат без wake word.

Близината го заменува изговарањето „Hey, Google“.

Новата опција што е интерно тестирана на Google може да ја отстрани потребата да се каже „Hey, Google“ пред да се искажат команди на паметните дисплеи на Nest Hub Наместо тоа, функцијата со кодно име „Blue Steel“ може да му овозможи на уредот едноставно да го почувствува вашето присуство и проактивно да слушате команди без претходно да имате потреба да го чуете будниот збор.

Функционалноста е прикажана на видео објавено на YouTube од Jan Boromeusz, кого Android Central забележува дека претходно протекоа функции како новиот темен режим на Nest Hub, пред неговото официјално објавување. На видеото, може да се види Boromeusz како бара различни информации, сите без еднаш да ги изговори зборовите „Hey, Google“. Неговиот паметен дисплеј Nest Hub Max наводно работи протечен внатрешен фирмвер наменет за тестирање во рамките на Google и не е јасно дали компанијата има намера јавно да ја објави функционалноста.


Шпекулациите се дека Nest Hub Max го користи постојниот ултразвучен сензор за да го насети присуството на една личност и да започне да слуша. Во моментот, паметниот дисплеј го користи ова за едноставно прилагодување на информациите што ги покажува. Сепак, во иднина, истата оваа технологија може да дозволи да слуша гласовни команди кога знае дека сте во близина. Ars Technica претпоставува дека може да ја користи и функцијата Face Match на нејзината камера за да добие подобра идеја за тоа кој зборува. Boromeusz покажува опција за вклучување и исклучување на Blue Steel во менито за поставки на паметниот дисплеј.

Ако биде објавен во јавноста, Blue Steel може да предизвика загриженост за приватноста. Клучен елемент на тековните паметни звучници и дисплеи е дека тие обрнуваат внимание само на она што го зборувате откако ќе го слушнат зборот за будење. Потпирањето само на откривање на близина го зголемува ризикот уредите да слушнат нешто за што не требало, а за сметка на вашата приватност.

Тоа рече, „Blue Steel“ може да направи корисна опција за некои. Потребно е постојано да кажувате „Hey, Google“ или „Ok, Google“ пред секоја гласовна команда да биде болка и ова потенцијално го прави пристапот до информациите што ви требаат многу побрз.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *