Mark Zuckerberg и Jack Dorsey да сведочат пред Комитетот за правосудство на Сенатот.

Тие ќе се појават на 17-ти ноември.

Извршниот директор на Facebook, Mark Zuckerberg и извршниот директор на Твитер, Jackек Дорси, ќе сведочат пред Комитетот за правосудство на Сенатот на 17 ноември. „Сослушувањето ќе се фокусира на цензурата и сузбивањето на платформите на написите во Newујорк пост и ќе обезбеди драгоцена можност да се прегледаат начините на работење на компаниите за изборите во 2020 година“, се вели во соопштението за печатот

Минатата недела „Newујорк пост“ објави сторија во која се тврди дека Хантер Бајден го претставил својот татко, демократскиот претседателски кандидат Bо Бајден, на извршен директор во украинската енергетска компанија „Буризам“. Новинарите на други публикации ги оспоруваа наводите во сторијата, а Фејсбук и Твитер и двајцата презедоа активности за ограничување на ширењето на приказната.

Фејсбук го намали опсегот на сторијата и рече дека има подобност за проверка на фактите од трети лица. Твитер забрани целосно поврзување на приказната, но на крајот ја смени таа одлука. Дорси веќе рече дека комуникацијата на Твитер за тоа зошто првично одлучи да ја блокира URL-то на приказната не беше „одлична“.

Извршните директори се појавуваат доброволно, иако вчера Комитетот одобри покани за покана што ќе ги принуди двајцата да сведочат. Закерберг и Дорси исто така ќе се појават пред Комитетот за трговија на Сенатот на 28-ми октомври, каде ќе им се придружи извршниот директор на Google, Сундар Пичаи. Тоа сослушување е насочено кон Дел 230 од Законот за пристојност на комуникациите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *