Судијата повторно го блокира притисокот на администрацијата на Трамп за забрана на WeChat во САД.

Владата не презентираше доволно докази дека WeChat претставува безбедносен ризик, пресуди судијата.

Судија во Калифорнија го отфрли барањето на Министерството за правда да ја поништи претходната одлука со која се дозволува WeChat да остане активен во продавниците за апликации во САД. Судијата на американската судијка Лорел Билер изјави дека новите докази што ги презентирала владата не го смениле нејзиното мислење за апликацијата за пораки, сопственост на кинеската компанија Tencent. WeChat засега ќе остане активен во продавниците за апликации во САД.

„Записот не го поддржува заклучокот дека владата„ тесно ги прилагодила “забранетите трансакции за да ги заштити своите национално-безбедносни интереси“, напишала Белер во својата одлука. Доказите „го поддржуваат заклучокот дека ограничувањата„ оптоваруваат значително повеќе говор отколку што е потребно за да се унапредат легитимните интереси на Владата “. Претседателот Трамп во август издаде извршна наредба за забрана на WeChat, повикувајќи се на Законот за вонредни економски сили и на Националниот закон за итни случаи

Администрацијата, исто така, се обиде да ја забрани апликацијата за споделување видео TikTok, сопственост на пекиншкиот ByteDance, по иста основа, а претседателот Трамп побара продажбата на компанијата Но, наместо продажба, пробен договор го направи доверлив технолошки партнер на Oracle TikTok во САД и создаде нов субјект наречен TikTok Global. Договорот сè уште не е финализиран. На 27-ми септември, американскиот окружен судија Карл Николс донесе прелиминарна забрана против забраната за нови преземања на ТикТок во САД неколку часа пред да стапи на сила.

Тенсент може да собере „дигитален факсимил за животот на една личност“ на WeChat, рече адвокатката на Министерството за правда Серена Орлоф на сослушувањето претходно овој месец, со што се унапреди ставот на администрацијата дека Тенсент е поврзан со Кинеската комунистичка партија.

Претходната наредба на Белер ја блокираше забраната на Министерството за трговија за трансакции во САД на WeChat. И додека владата тврдеше дека идентификувала „значајни“ закани за националната безбедност, Белер не се појави убеден. Таа во својата наредба од 20 септември рече дека група корисници на WeChat нарекувајќи се WeChat Alliance покажале дека има „сериозни прашања“ за тоа дали забраната потенцијално ќе ги наруши нивните права од Првиот амандман.

Групата, која не е официјално поврзана со WeChat, рече дека нема алтернативна апликација што може да стори сé што прави WeChat и тврди дека тоа е примарен начин кинеските говорители во САД да се поврзат со семејството во Кина, како и да добиваат информации локално. WeChat има околу 19 милиони корисници на САД и 1 милијарда корисници на глобално ниво.

Одделот за правда ја обжали одлуката на Белер до Деветтиот круг, но одлуката не се очекува пред декември.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *