Фејсбук го надминува бојкотот на реклами и неуредната изборна сезона за да објави огромен раст.

Заработката од третиот квартал на Фејсбук објави огромни приходи и раст на корисниците.

Меѓу технолошките платформи, ниту една компанија, можеби освен Твитер, немаше толку спорна година како Фејсбук. Гигантот на социјалните мрежи ги помина последните три месеци справувајќи се со значаен бојкот на реклами и еден од најсредените и најсложените изборни циклуси во политичката историја на САД. Сепак, начинот на кој Фејсбук се справува со своите многу проблеми околу политичкото рекламирање, умереноста и мешањето во изборите, навидум немаше никакво влијание врз неговата крајна линија, бидејќи компанијата само објави неверојатни приходи во четвртината и раст на корисниците.

Компанијата објави 22% зголемување на приходите во однос на една година на 21,2 милијарди долари, како и пораст на профитот од 12% на 8 милијарди долари. Неговиот раст на корисниците исто така е двоцифрен, со 12 проценти повеќе луѓе кои ја проверуваат главната апликација на Фејсбук секој ден за вкупно 1,82 милијарди во септември и просечно 2,7 милијарди луѓе ја проверуваат секој месец од 30-ти септември. Кога се брои целото семејство на апликации на Фејсбук – вклучувајќи ги Инстаграм, Месинџер и WhatsApp – повеќе од 2,5 милијарди проверуваат производ на Фејсбук секој ден, додека 3,21 милијарди проверуваат секој месец.

Кварталните финансиски перформанси на Фејсбук одразуваат непријатна реалност во врска со технолошката индустрија: без оглед колку е контроверзно или преполно со политички конфликт, компаниите како Фејсбук – како и неговиот примарен конкурент за дигитални реклами, Гугл – се едноставно толку големи и влијаат на пазарите на кои работат за што било да има значаен ефект врз нивниот потенцијал за правење пари.

Фејсбук е крвотокот на малите бизниси во САД и ширум светот и трошењето реклами не запира само затоа што компанијата се скара со републиканците во врска со загриженоста за пристрасност и цензура или демократите поради стравувањата дека тоа е алатка за поткопување на демократијата и ширење омраза .

Едно болно место за Фејсбук е растот на САД, кој во последниот квартал се намали од 198 милиони дневни активни корисници на 196 милиони (и од 256 милиони на 255 милиони месечни корисници). Далеку и најважниот пазар на компанијата е азиско-пацифичкиот регион, кој забележа скок од скоро 100 милиони корисници кои се најавуваат на главната апликација на Фејсбук секој ден. Тоа укажува на тоа дека американскиот пазар на компанијата го продолжи својот бавен пад по првичниот удар во домашната употреба на почетокот на оваа година во голема мера се припишува на пандемијата COVID-19.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *