Facebook, наводно, ги искористи сопствените правила за да ги заштити конзервативците од дисциплински мерки.

Facebook стравувал од перцепција на антиконзервативна пристрасност.

Во текот на изминатите неколку месеци, конзервативните групи – вклучително и соработници на претседателот Trump – честопати не беа казнувани од Facebook за кршење на неговите правила затоа што луѓето во компанијата беа загрижени за перцепцијата на антиконзервативната пристрасност.

Post ги испита објавите и трошењето реклами заедно со внатрешните документи на Facebook. Откриени се сметки што вклучуваат Donald Trump Jr и pro-Trump super PAC се заштитени од најсериозните активности за спроведување на платформата. На пример, според Post, Facebook отстрани штрајк против Trump Jr. на Instagram – кој е во сопственост на Facebook – што ќе доведе до тоа тој да биде етикетиран како „повторен сторител“ и може да значи трајна забрана според правилата на платформата.

Конзервативците постојано се жалат на, како што сметаат, анти-конзервативната пристрасност на социјалните мрежи, вклучувајќи го и Facebook. Претседателот се спротивстави на она што тој го смета за „целосна команда и контрола на Facebook, Instagram, Twitter и Google, од страна на „Радикалната левица“, а во мај минатата година, Белата куќа започна сега веќе неактивна алатка за Американците „да ги споделат своите приказни за сомневање за политичка пристрасност “со претседателот.

Но, има малку докази дека постои таква пристрасност. Всушност, WallStreet Jurnal минатиот месец објави дека Facebook дизајнирал измени во својот алгоритам за вести во 2017 година, со цел да се намали видливоста на левоориентираните страници за вести како Mother Jones на својата платформа. Според Jurnal, извршниот директор на Facebook, Mark Zuckerberg го одобрил планот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *