Кина го испраќа „првиот 6G“ тест сателит во орбитата.

Кина успешно го лансираше она што е опишано како „првиот 6G сателит во светот“ во вселената за да се тестира технологијата.

Отиде во орбитата заедно со 12 други сателити од Центарот за лансирање сателити Таијуан во провинцијата Шанкси.

Индустријата за телекомуникации е сеуште неколку години далеку од договарање за спецификациите на 6G, така што сè уште не е сигурно технологијата што ќе биде пробана да го направи во крајниот стандард.

Тоа подразбира употреба на високофреквентни терахерци бранови за да се постигнат брзини на пренос на податоци многу пати побрзо отколку што е можно да е можно 5G.

Сателитот исто така носи технологија што ќе се користи за следење на посевите и спречување на шумски пожари.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *