Милиони луѓе ја презедоа британската апликација за следење на коронавирусот, таа „заборави“ да ги потсети да се изолираат!

Британската апликација за следење на контактите на луѓето заразени со корона има премногу висока чувствителност, што го намалува бројот на лажно позитивни резултати, но затоа не информира илјадници од оние кои се изложени на вистински ризик.

Апликацијата што стои зад Националната здравствена служба на Обединетото Кралство е преземена 19.000.000 пати од 24 септември. Слично на многу апликации од овој тип, таа користи технологија Bluetooth за да ги извести луѓето дали биле доволно долго и доволно близу до лицето кое е заразено. Најчестите земени броеви се растојание од два метри и период од 15 минути, иако тие варираат од земја до земја.

Во Велика Британија, најголем проблем беа оние кои ја користеа апликацијата Андроид, пренесува „Тајмс“, а владата ја призна грешката кога сфати дека „шокантно мал“ број на луѓе биле известени дека биле во контакт со заразените.

На службените лица им беа потребни пет недели да ја поправат грешката и да дозволат ажурирање на софтверот.

Минатата недела, развивачите објаснија за што станува збор за блогот. Имено, во првиот режим на апликација, чувствителноста намерно беше поставена на високо, со цел да се избегнат лажно позитивни резултати. „Гугл“ и „Епл“, во меѓувреме, објавија ажурирана верзија на програмскиот интерфејс на апликацијата (API), што овозможи да се намали чувствителноста во друг режим. Бидејќи има такви кои ќе продолжат да го користат првиот режим на апликацијата, програмерите одлучија да ја зголемат чувствителноста и таму, со цел да регистрираат средби со висок ризик со заразените.

Ова не е проблем што го имаше британскиот софтвер. Требаше да се ажурира минатиот месец за да се спречи испраќање на „фантомски“ предупредувања дека корисникот е „можеби изложен на Ковид-19“, по што не пристигнаа други упатства.

Потоа, директорот на Институтот за сајбер безбедност од Универзитетот во Лондон објасни дека намалувањето на границата на, како што се смета, ризичен контакт, може да помогне апликацијата да биде поефикасна.

Иако е познато дека 19 милиони луѓе ја преземале апликацијата, англиските власти одбиле да соопштат колку луѓе ја добиле пораката дека треба да се изолираат.

Од друга страна, Шкотска и Северна Ирска потврдија дека софтверот предупредувал 10.000, односно 16.000 луѓе.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *