Соседната Србија на чекор до воведување на 5G технологијата!

На 21 октомври, поранешниот министер за трговија и телекомуникации, Расим jајиќ, донесе регулатива за утврдување на планот за дистрибуција на фреквенциите во два опсези, од кои едната е „златна“ бидејќи е за идната 5G мрежа.

Организациите за воспоставување на План за распределба на радиофреквенцијата во опсегот на радиофреквенции 3400-3800 MHz и во опсегот 2500-2690 MHz се објавени во Службен весник.

Помошникот министер Ирина Реjinин му рече на Танјуг дека една од регулативите постоела и претходно, но не содржела елементи што ќе овозможат едноставна примена на 5G технологијата.

“Ние применивме технолошка неутралност во законодавството. Ние сме должни да ги овозможиме сите технологии. Едноставно мора да го сториме тоа. И ние сме обврзани и потребни, да увезуваме и шириме нови технологии”, вели таа.

За вториот правилник, вели тој, е преименуван во согласност со европските принципи во врска со договорите на ниво на европската телекомуникациска организација и додава дека таму се прават усогласувања на ниво на регионот.

“Ние ги завршивме нашите прописи со ова. Двете регулативи се во согласност со планот за целите на радиофреквенциите, кој беше усвоен оваа година”, вели таа.

Ре Relин потврдува дека со усвоените документи сме на чекор до технологијата 5G и мрежата во Србија.

„Беше потребно тие да бидат усвоени. Повеќето земји во светот започнаа да воведуваат 5G технологија во опсегот од 3,4-3,8 GHz, што сега го нарекуваме„ златен “опсег на радиофреквенции затоа што е еден од најважните во областа на телекомуникациите во моментот. таа рече.

На Србија и претстои аукција за продажба на правото за користење на бендот за новата, односно 5G технологија.

“Нашите оператори веќе изразија првична желба за развој на нови технологии. Министерството подготви нацрт верзија на правилникот за минималните услови за аукцијата. Таа ќе се прилагоди на моментот кога ќе биде објавена аукцијата”, посочува таа.

Аукцијата ќе биде проследена со изградба на голема мрежа во Србија, а целта на државата е идните оператори да имаат многу големи инвестиции во таа област.

“Чекаме момент кој би бил погоден за развој на овие мрежи. На моментот влијае и ситуацијата со ковид. Од почетокот на kovid, операторите даваат поддршка и имаат полни раце работа. Треба да го најдеме оптималниот момент за аукцијата според ситуацијата во која се наоѓаме.” – вели Ре Relин.

Аукцијата, која ќе биде нов чекор кон 5G, ќе ја спроведе РАТЕЛ во согласност со Правилникот за минимални услови утврден од Министерството.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *