Alexa на Amazon сега ќе погоди кои вештини сакате да ги користите врз основа на вашите прашања.

Ново ажурирање му овозможува на асистентот за AI да ја „заклучи“ намерата на корисниците.

Наоѓањето нови начини за користење на Amazon на Alexa отсекогаш претставувало мака. Amazon може да се пофали дека неговиот асистент за AI има повеќе од 100.000 вештини, но повеќето се ѓубре, а корисните се далеку од лесни за откривање. Денес, сепак, Amazon објави дека лансираше нов начин за вештини на површината: погодувајќи што следуваат корисниците кога разговараат со Alexa за други задачи.

Компанијата се однесува на овој процес како „[заклучок] за латентните цели на клиентите“. Со ова, тоа значи разработка на какви било прашања што се подразбираат од други пребарувања. Amazon дава пример на клиент кој прашува „Колку време е потребно за да се стрмни чај?“ на што Алекса ќе одговори „пет минути“ пред да побара следново: „Дали би сакал да поставам тајмер за пет минути?“

Сето ова звучи добро и добро, но не е тешко да се замисли оваа одлика (што веќе им е достапна на клиентите на Алекса на англиски јазик во САД) потенцијално да стане досадна. Ако Alexa погрешно ја заклучи намерата на корисникот и предложи несакана вештина, тогаш таа личност сигурно ќе се чувствува иритирана, како да е рекламирана од нивниот дигитален батлер.

Amazon им даде на The Verge бројни примери на сценарија за следниве прашања (подолу) и рече дека другите вештини што се хранат со системот вклучуваат Кора како куче, Земја камера, Хари Потер тривија, Историски гласови, Слоу Спелер, Xbox и Чувар на зоолошка градина. Некои од овие сценарија ќе бидат корисни за корисниците, но други помалку. Малку е мешана торба навистина.

CNBC

User: Која е цената на акциите на {X}?
Alexa: Кога пазарот се затвори во понеделникот, {X} тргуваше со 201,15 долари, што е пад од 1,99% од претходното затворање.
Alexa: Дали би сакале да го знаете највисокиот ден за {X} од вештината на CNBC?

Разговори на ТЕД

User: Што се случи денес во историјата?
Alexa: На 18 мај 1980 година…
Alexa: Патем, можам да барам разговори за историјата во вештината TED Talk. Сакам да ги привлечам?

Квиз за крајна историја

User: Кога заврши втората светска војна?
Alexa: Втората светска војна заврши на 2 септември 1945 година.
Alexa: Дали сакате да го тестирате вашето знаење за историјата со Квиз за крајна историја?

Дали оваа нова функција ќе биде корисна или иритирачка, ќе зависи од нејзиното спроведување, но тоа е дел од долгорочната цел на Amazon да го направи разговорот со Alexa поприродно. Претходно оваа година, компанијата објави нови способности за асистентот за AI, вклучително и можност да поставува појасни прашања, менување на тонот на својот глас и нов режим „разговор“ во кој Alexa се вклучува со повеќе учесници.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.