ИДНИНАТА Е ТУКА! Уредот што зрачи музика во ушите но без слушалки!

Замислете свет во кој се движите во ваш личен меур – слушање на омилената музика, играње гласни компјутерски игри, гледање филм или добивање упатства за навигација во автомобил без да ги вознемирувате оние околу вас затоа што тие воопшто не го слушаат тоа. Ова е можноста што ја донесе „звучниот зрачење“ (нов зрачен звук) од израелската компанија „Новето системи“.

Денес, оваа компанија претставува десктоп уред кој емитува звук директно на слушателот без потреба од слушалки.

Компанијата му даде на АП ексклузивен демо прототип на работната површина на неговиот уред „SoundBeamer 1.0“ пред неговото претставување.

Чувството на слушање е како од филм од научна фантастика. Тридимензионалниот звук е толку близок, што се чувствува како да е во вашите уши, додека е пред, над и зад нив.

Новето очекува уредот да има многу практични употреби – од дозволување канцелариски работници да слушаат музика или конференциски повици без да ги вознемируваат другите, до дозволување некому да игра игра, да гледа филм или да слуша музика без да ја наруши околината.

Немањето слушалки значи дека е можно јасно да се слушнат други звуци во просторијата.

Оваа технологија користи 3-Д сензорски модул, ја локализира и следи позицијата на увото со испраќање звук преку ултразвучни бранови за да создаде „џебови на звук“ веднаш до ушите на корисникот. Звукот може да се слушне во стерео или опкружувачки режим 3-Д, што создава звук во простор од 360 степени околу слушателот, соопшти компанијата.

Иако концептот на „звук што зрачи“ не е нов, „Новето“ прв започна со технологија за ова, а неговата работна површина „SoundBeamer 1.0“ ќе биде првиот брендиран потрошувачки производ.

Помалата, попогодна верзија на овој прототип ќе биде подготвена за објавување за Божиќ 2021 година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.