Најновата алатка за вештачка интелигенција на Гугл ги претвора вашите лакодери MS Paint во откачени чудовишта.

Друг пример за уметност потпомогната од AI.

Да го цитирам извршниот директор на Гугл, Сундар Пичаи: АИ е „подлабока од пожар или електрична енергија“.

Да се ​​поткрепи ова тврдење со непобитни докази: еве алатка за вештачка интелигенција изработена од истражувачи на Гугл што ги претвора лавра во чудни чудовишта Што може да биде подлабоко?

Како и да е, секако е забавно. Алатката се вика Chimera Painter и користи машинско учење за да генерира слики засновани на грубите скици на корисниците. Овој вид на динамика станува релативно честа појава во машинското учење. Нвидија го правеше тоа со пејзажи претходно; МИТ и ИБМ го сторија тоа со згради; и сега Гугл … го прави тоа со чудовишта.

Тимот кој стои зад Chimera Painter ги објасни своите методи и мотивации во објава на блог, велејќи дека идејата е да се создаде „четка за сликање што ќе делува помалку како алатка и повеќе како асистент“. Chimera Painter е само прототип, но ако ваквиот софтвер стане вообичаен може да го „намали времето потребно за создавање на висококвалитетна уметност“, тврдат од тимот.

Истражувачите си дадоа предизвик да создадат уметнички дела за измислена игра со фантазија со карти, во која играчите комбинираат одлики од различни чудовишта и се борат против нив како мутирајќи Покемони. Тие обучија модел за машинско учење на база на податоци од повеќе од 10.000 примероци чудовишта, кои и самите беа делумно процедурално генерирани со употреба на 3Д модели изречени во Unreal Engine. Секоја слика е поврзана со „мапа на сегментација“ – преклоп што ги дели чудовиштата на анатомски делови како канџи, муцки, нозе итн.

Откако моделот ќе биде обучен за овие податоци, корисниците потоа можат да насликаат своја мапа за сегментација која потоа ќе биде дадена со помош на фотореалистички текстури. Ако натоварите Chimera Painter, можете да видите некои од претходно поставените чудовишта и тие се импресивно кохезивни. Како и да е, самото сликање одзема повеќе време и напор отколку што може да помислите. Нашиот обид подолу, на пример, изгледа како нокаут Груфало прикажан како користи кал. Тоа е монструозно, но не и нужно чудовиште.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *