Европската ракета Vega не успева по втор пат за време на лансирањето во последните две години!

Проблемот се случил откако моторот од горната фаза се запали!

Во понеделникот доцна вечерта, една европска ракета што превезуваше два сателити не успеа за време на летот, што доведе до губење на товарот на бродот. Тоа беше втор голем неуспех на овој посебен вид ракета во последните две години.

Ракетата што не успеа е наречена Вега, една од примарните ракети развиени од европскиот провајдер за лансирање Аријанеспејс. Возилото полета синоќа од примарниот космодром во Европа во Француска Гвајана. На ракетата се наоѓаше еден шпански сателит за снимање на Земја, наречен SEOSat-Ingenio, со кој би управувала Европската вселенска агенција и друг сателит за снимање од Франција, наречен TARANIS.

Околу осум минути по летот, моторот на горната сцена на Вега се запали. Веднаш по тоа се случи, ракетата започна да се оддалечува од курсот и нејзината висина започна да опаѓа. Откако го забележа отстапувањето, Arianespace се обиде да воспостави сигнал со ракетата, но на крајот не можеше да се поврзе, што укажува на тоа дека Вега испаднал од орбитата, уништувајќи ги двете товари на бродот. Откако ги прегледаа податоците, компанијата верува дека имало проблем со системот што го активира моторот од горната фаза.

„Ние, за жал, можеме да потврдиме дека мисијата е изгубена“, рече Стефан Исраел, извршен директор на „Arianespace“, за време на преносот во живо на лансирањето синоќа. „Разбирате дека сакам да им ги претставам моите најдлабоки извинувања на нашите клиенти за оваа мисија.” Ракетата паднала во ненаселена област, според „Арианеспејс“.

Ова е втор голем неуспех на ракетата Вега во последните две години. Во јули 2019 година, ракета Вега изгуби сателит за вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати, поради структурен дефект што предизвика распаѓање на возилото на сред лет. Аријанесспејс ја врати ракетата Вега на лет токму оваа година во септември, лансирајќи во орбитата култура од 53 мали сателити.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *