Откриваме ТРИ најопасни опции на WhatsApp, кои можат да ве изложат на хакерски напад (ВИДЕО)

Направете сè што можете за да се заштитите од потенцијални проблеми.

Иако безбедносните мерки се една од причините за голем број на корисници на WhatsApp, мора да знаете дека популарната апликација за месенџер има свои „слаби точки“.

Тие се релативно лесни за наоѓање, а сајбер криминалците можат да ги користат за да ви наштетат, пред се финансиски.

Во денешниот текст, ќе се занимаваме со опциите – зачувување фотографии, услуга iCoud и пораки што „исчезнуваат“.

Автоматско складирање на слики

Ако ја поставите апликацијата автоматски да зачувува фотографии и видеа од разговори, ризикувате да го „заразите“ вашиот телефон со вирус.

Мултимедијалната содржина е безбедна сè додека ја гледате во WhatsApp, но ако ја зачувате на вашиот уред, можете да создадете проблем.

Сопствениците на iPhone можат да кликнат на менито „Settings“, да ја пронајдат опцијата „Chats“ и да го исклучат „Save to Camera Roll“. На сопствениците на Андроид им се препорачува да го гледаат видеото на крајот од текстот.

Резервна копија на iCloud

За жал, резервната копија на iCloud не обезбедува енкрипција од крај до крај, бидејќи при пренесување на податоци, „одговорноста“ ја презема Apple.

Не само што полицијата може да побара и да изврши увид во вашата приватна кореспонденција во секое време, туку таа е исто така загрозена од сајбер криминалци, пренесува The Sun.

Се разбира, компанијата со седиште во Купертино има софистициран безбедносен систем, но хакерски напади се случија во минатото. Затоа, добро размислете што чувате на Интернет.

„Недостасуваат“ пораки

Иако ова се преписки што се бришат по одредено време (7 дена), тоа не гарантира заштита од curубопитни хакери. Експертите избројале дури седум начини на криминалците да дојдат до преписката на корисниците.

Ние нема детално да ги објасниме, но посочиме дека треба добро да размислите пред да испратите чувствителна содржина на „етерот“.

Веднаш штом ќе се појави нешто на Интернет, или на некој друг уред, многу е тешко да се обезбеди приватност. Искуствата од минатото нè учат дека може да биде скапо

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *