Google Assistant доаѓа на телевизорите на Samsung во 12 земји до крајот на годината.

Сега е достапно во Велика Британија, Франција, Германија и Италија.

Google Assistant сега е достапен на телевизорите Samsung во 2020 година во Велика Британија, Франција, Германија и Италија и ќе биде достапен во 12 земји до крајот на годината, објави Samsung. Ова следува по лансирањето на гласовниот асистент на Google на телевизорите на Samsung во САД минатиот месец. Samsung вели дека ќе се појави во Шпанија, Бразил, Индија и Јужна Кореја до крајот на ноември. Гласовниот асистент е достапен заедно со гласовните асистенти на Amazon на Alexa и сопствените Samsung Bixby.

Според Samsung, Google Assistant може да се користи за контрола на ТВ директно со команди како промена на канали или прилагодување на јачината на звукот, или на друг начин може да контролира други паметни домашни уреди компатибилни со Google Assistant, како термостати или светла. Може да побарате од него информации за времето или да пушта музика и се интегрира со другите услуги на Google, како што се Search, Photos, Maps и Calendar.

Телевизорите на Samsung за 2019 година претходно беа интегрирани со Google Assistant, но тогаш корисниците мораа да ги даваат своите команди преку посебен уред опремен со говорен асистент како паметен звучник на Google Home. Сепак, со новите модели, корисниците можат да издаваат говорни команди на своите телевизори директно со држење на копчето за микрофон на неговиот далечински управувач.

Со поддршка и за Alexa и за Google Assistant сега, паметниот асистент Samsung Bixby изгледа сè повеќе настрана од своите паметни телевизори. Не можеме да замислиме дека многу луѓе би се одлучиле да го користат кога сега се вградени популарните асистенти на Google и Amazon.

Ако сте во компатибилна земја и сакате да го овозможите гласовниот асистент на Google, можете да го направите со упатување во менито Setting, со избирање General, потоа Voice и на крај Google Assistant. Од таму, Google Assistant може да биде избран за гласовен асистент. Samsung вели дека обезбедува поддршка за следниве модели: „сите 2020 4K и 8K QLED телевизори, Crystal UHD телевизори, The Frame, The Serif, The Sero и The Terrace“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.