Скандал во Хрватска: Хакери украле податоци на 47.000 луѓе!

Во Хрватска протекоа податоци од повеќе од 47.000 кориснички сметки со домен што завршува на „.hr“, а лозинката за повеќе од 24.000 корисници е достапна во обичен текст, пренесуваат медиумите, повикувајќи се на извештајот „Карнет“ на Националниот CERT.

„Користејќи изложени кориснички податоци, хакерите можат да извршат понатамошни напади, а штетата може да биде значителна“, рече ЦЕРТ.

Тие додаваат дека затоа е многу важно сите кориснички податоци да бидат заштитени што е можно поскоро според упатствата на Националниот CERT.

„Во текот на следните неколку дена, Националниот CERT ќе испрати известување за компромитирани податоци до сопствениците на погодените кориснички сметки со упатства како да ја заштитат нивната корисничка сметка“, се вели во информацијата.

Исто така, се наведува дека истекувањето на податоците на сметката на хрватските корисници се случило во еден од најголемите хакерски случаи во историјата, во рамките на кој повеќе од 23.000 бази на податоци станаа јавно достапни, според извештајот на Националниот CERT на Карнет.

Се верува дека колекцијата на базата на податоци потекнува од приватниот хакерски форум Cit0Day.in, кој многу напаѓачи го користат за да соберат што повеќе кориснички имиња, адреси на е-пошта, па дури и лозинки во обичен текст. Само колекцијата содржи повеќе од 226 милиони уникатни кориснички сметки.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *