Новите модели на MacBook може да дојдат со карактеристиката Force Touch!

Новите информации за новите модели на MacBook, на кои Apple работи веќе некое време, продолжуваат да доаѓаат. Денес, според пријавата за патент направена од Apple до американската канцеларија за патенти и трговски марки, гледаме дека функцијата Force Touch може да се воведе во Touch баровите на MacBook Pro.

Како што знаете, Apple првпат ја воведе оваа технологија со Apple Watch. Подоцна, компанијата започна поефикасно да ја користи оваа одлика со моделите iPhone 6s и iPhone 7, со што им се овозможува на корисниците да извршуваат различни операции во согласност со притисокот што би го извршиле на екранот.

Apple сега планира да ја додаде оваа одлика на Touch Bar на MacBook Pro, а исто така има за цел да го елиминира случајниот проблем со допир од кој се жалат корисниците на MacBook Pro.

Покрај тоа, не е познато точно како функционира оваа одлика. Но, според информациите дадени од Patently Apple, се наведува дека компанијата работи на допирната лента чувствителна на притисок на допир.

За Apple се вели дека го добил овој патент пред околу 1,5 година. Во овој патент е наведено дека Apple ќе ја интегрира функцијата Force Touch во Touch Bar на MacBook благодарение на специјалните кола.

Така, лентата за допир ќе работи чувствително на притисокот што се применува на екранот на допир. На овој начин, компанијата ќе им овозможи на корисниците да вршат различни операции во согласност со применетиот притисок, а исто така ќе го отстрани и проблемот со случајно допирање.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *