Facebook ја добива својата крипто валута! И на почетокот на следната година!

Фејсбук изгуби голем број партнери за да ја постигне својата цел

Facebook ја воведе својата криптовалута наречена Libra во јуни минатата година, за потоа да се одложи на неодредено време.

По сите препреки, таа конечно ќе може да ја види светлината на денот, на почетокот на следната година.

Според Фајненшл тајмс, три неименувани лица се вклучени во овој проект, што сугерира дека Вагата ќе биде ограничена верзија на она што првично го замислуваше Фејсбук. Првично требаше да се претстават неколку дигитални монети, додека некои од нив би претставувале физички валути како што е американскиот долар, додека другиот би бил составен од сите монети.

Сега, Вагата би требало да претстави само една валута, онаа што е поврзана со американскиот долар. Сепак, тоа ќе има голема конкуренција бидејќи станаа многу популарни, а компании како Coinbase, Tether Limited и Paxos имаат своја верзија на истата, а нивниот пазар оди од сто милиони до дури милијарда долари. Поентата на овие дигитални монети е да претставуваат стабилна валута, за разлика од криптовалутите како што е Биткоин.

За да стигне до таа позиција, Вагата мораше да го откаже партнерството со голем број компании, најмногу се истакнува PayPal, а исто така мораше да ангажира нови луѓе во управниот одбор, како што е сегашниот претседател на компанијата Стјуарт Леви. Многу централни банки и регулатори беа загрижени за оваа валута и поради таа причина, одлуката беше изменета да се направи само дигитална паричка што е поврзана со американскиот долар.

Се претпоставува дека Фејсбук наскоро ќе го претстави „паричникот“ на Вага, кој првично беше наречен Калибра, за да го смени името во Нова во мај годинава. Со помош на нив, ќе можете да испраќате и примате токени на Вага преку апликацијата, преку апликациите Messenger и WhatsApp.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.