Вештачката интелигенција ќе знае кога не и веруваме!

Научниците успеаја да создадат нервна мрежа што препознава кога веќе не е сигурна/доверлива.

Тој е дизајниран да имитира човечки мозок и дамки на обрасци во маса податоци што луѓето повеќе не можат да ги анализираат.

Вештачката интелигенција (AI), како што е онаа во автономните возила или медицинската опрема, веќе донесува одлуки што можат да влијаат на човечките животи, што значи дека е од витално значење да се биде што е можно попрецизен. За да се постигне ова, експертите создадоа систем на нервна мрежа што може да го предвиди и набудува нивото на доверба.

„Не е важно само за нас да имаме модели со високи перформанси, туку и да разбереме кога веќе не можеме да им веруваме на овие функции“, рече компјутерскиот научник Александар Амини, од универзитетот МИТ.

Оваа свест што ја поседува AI, неговото бодирање се заснова на квалитетот на достапните податоци. Колку се поточни и сеопфатни податоците добиени за време на обуката, толку е поголема веројатноста дека идните предвидувања ќе бидат точни.

Ова може да биде важно за, на пример, автономните возила кои одлучуваат според нивото на сигурност дали да чекаат или да поминат преку раскрсница.

Иако ова не е голема иновација, најновата нервна мрежа функционира значително побрзо од другите, и без претерано големи побарувања кога станува збор за перформансите, пренесува „Live Science“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *