ESA ќе испрати огромна канџа во орбитата за да ги исчисти вселенските отпадоци!

Европската вселенска агенција (ЕСА) планира да испрати огромна канџа во орбитата како решение за вселенскиот ѓубре што претставува закана за активните сателити. Овој џиновски нок ќе го насочи вселенското ѓубре што го зафаќа кон Земјата, дозволувајќи им да горат во атмосферата.
Додека ги читате овие вести, приближно 2.800 активни вештачки сателити продолжуваат да кружат околу Земјата. Дали ви звучи голем овој број? Многу повеќе од тоа; Затоа, уште повеќе би ве изненадило да слушнете дека околу 3.000 мртви вештачки сателити и 900.000 парчиња остатоци се исто така во орбитата околу Земјата.

Овие мртви сателити или фрагменти од остатоци, познати како вселенски ѓубре, се исклучително важни за активните сателити, бидејќи штетата не е мала ако некое од овие ѓубре, кое патува со илјадници километри на час, ги погоди сателитите. Европската вселенска агенција (ЕСА) се подготвува да испрати огромна канџа во орбитата како решение за проблемот со вселенското легло.

Едно чистење на алатката ќе чини 86,538,137 евра!

Според планот, кој првпат беше изнесен во 2019 година и почна да се зборува погласно откако ESA потпиша официјален договор со швајцарскиот претприемач КлиарСпејс СА, ноктот ќе ги зграпчи мртвите вештачки сателити во орбитата и ќе ги насочи на земјата. Поради својата голема брзина, мртвиот сателит ќе пропадне во атмосферата.

Првата задача на Клау ќе биде да ја насочи ВЕСПА, која е во орбита веќе 7 години, на земјата, што помогна во лансирањето на ракетата Вега поврзана со ЕСА во 2013 година. Со тежина од 112 килограми, ВЕСПА има мала големина на сателит. Според пријавените информации, првата мисија, наречена ClearSpace-1, ќе биде извршена во 2025 година и ќе чини 86 милиони евра.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.