Nokia: „5G нуди 90% подобра енергетска ефикасност во споредба со 4G“

Студија спроведена во партнерство со Nokia и Telefonica открива дека 5G мрежите се 90% поефикасни од 4G мрежите. Студијата требаше да ја испита потрошувачката на енергија на мрежата за радио пристап на Telefonica во период од три месеци. Наодите на крајот од студијата исто така покажуваат дека 5G технологијата е поефикасна во однос на енергијата од 4G технологијата.

Во студијата беа користени решенија од портфолиото на AirScale на Nokia, вклучително и AirScale Base Stations и AirScale Massive MIMO Active Antenna решенија. Коментирајќи ги хардверот и работењето, раководителот на мобилни мрежи на Nokia Tommi Uitto ги објаснува деталите за работата користејќи ги следниве зборови; „Нашиот најголем придонес во справувањето со предизвиците за одржливост во светот се решенијата и технологијата што ги развиваме и обезбедуваме. Ние му придаваме големо значење на ова. Технологијата на Nokia е дизајнирана да биде енергетски ефикасна за време на употребата, но бара помалку енергија за време на производството. Оваа важна работа нагласува како мобилните оператори можат да ги балансираат енергетските придобивки при нивното распоредување, овозможувајќи им да постигнат значителни заштеди на трошоците, помагајќи им да бидат поодговорни за животната средина “.

Конечно, треба да се напомене дека и двете компании се решени да го ограничат глобалното затоплување на 1,5 Ц и развиваат студии во оваа насока. Конкретно, Нокиа објави дека ќе ги намали емисиите од своето работење за 41% до 2030 година и ќе им помогне на клиентите кои ги модернизираат своите базни станици да користат 46% помалку енергија.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.