Google подготвува еден куп иновации – емотикони, аудио книги, но и нешто што ќе ги воодушеви возачите.

Во текот на следните неколку недели, Google ќе објави неколку нови промени во софтверот што ќе ја подобрат навигацијата, ќе го зајакнат Gboard, ќе ја олеснат гласовната контрола, ќе ги истакнат аудио книгите на Google Play и конечно ќе помогнат во споделувањето податоци со околните уреди.

Конечно, Google ќе го направи Android Auto достапен во други 36 земји..

Google ќе додаде нова мапа Go на „Maps“ што им овозможува на корисниците брзо да се движат кон омилените места без да внесуваат адреси. Ако обележите, на пример, работно место или училиште, Go ќе ви ја покаже насоката, ќе ве предупреди на одложувања и проценете го времето на пристигнување. Можете исто така да ја изберете омилената рута за да видите кога се исплати да се оди најмногу. Google предлага обележување на јавен и приватен превоз за истата дестинација за да открие кој метод е побрз. Мапата Go доаѓа на Android и iOS во текот на следните неколку недели.

Емотикони

Google исто така ќе ја прошири можноста за уредување на емотикони и налепници во Gboard со додавање на неколку нови и подигање на потенцијални комбинации на повеќе од 14.000. Таканаречената Kitchen Emoji ви овозможува да обележите два емотикона и да ги видите предложените комбинации или да го удвоите истиот емотикон за „поинтензивни“ варијации. Gboard beta веќе ја доби оваа интересна опција, а Google тврди дека ќе може да ја користат сите сопственици на Android 6.0 и повисок. Ажурирањето пристигнува во текот на следните неколку недели.

Полесно до аудио книги

Техничкиот гигант воведува и многу интересна промена што може да доведе до повеќе аудио книги во Продавницата за продавници. Google објави дека контактирал куп издавачи во САД и Англија и им понудил нов автоматски раскажувач што може да се користи за создавање аудио книги. Алатката е, се разбира, сè уште во бета фаза, но треба да започне да ги достигнува издавачите во текот на првата половина на следната година.

Олеснета контрола на гласот

Google воведува и подобрена гласовна навигација, која е веќе достапна на Android 11 и пристигнува на уреди со Android 6.0 или понова. Со помош на машинско учење, Voice Access користи елементи на кориснички интерфејс како што се клучеви и етикети кои наскоро ќе бидат многу полесни за контрола со помош на глас.

Испратете податоци до блиските уреди

Функција наречена Nearby Share исто така ќе поддржува директно споделување апликации од Play Store со блиските корисници на Android. Апликациите може да се испраќаат преку Bluetooth, Bluetooth со мала моќност, WebRTC или p2p Wi-Fi. Ако сакате да споделите апликација од Google Play, сè што треба да направите е да ја изберете опцијата „сподели апликации“ во „управувајте апликации и игри“ и да ја изберете апликацијата што сакате да ја споделите. Вашиот пријател ќе мора да ја прифати апликацијата и целата работа ќе стане достапна во текот на следните неколку недели.

Новости за возачите

Конечно, Google најави проширување на Google Auto на 36 нови пазари во текот на следните неколку месеци. Сè што ви треба е автомобил кој поддржува Android 10.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *