Кинеската сонда се упати кон Земјата по мисијата на Месечината!

Кинеската сонда Chang’e 5 се оддели од површината на Месечината во четвртокот и се враќа на Земјата, што е прв обид во повеќе од 40 години да се донесат примероци од природниот сателит на Земјата.

Модулот, кој слета на Месечината во вторникот, го остави во четвртокот во 23:10 часот по време на Пекинг (16:10 часот по средноевропско време), според снимките од кинеската јавна телевизија ЦЦТВ.

Инженерите на мисијата кои гледаа на огромните екрани аплаудираа долго време.

Примерочкиот модул лансираше мотор од 3.000 tonутн и влезе во орбитата по шест минути лет, објави државната вселенска агенција, пренесува AFP.

Камењата прво беа ставени во модулот за подигнување. Потоа ќе се истури во „повратна капсула“ што ќе биде испорачана на Земјата.

Ако сондата се врати на Земјата без тешкотии, Кина ќе биде третата земја што собира примероци, по Соединетите држави и поранешниот Советски сојуз.

Посочувајќи дека мисијата е технички крајно тешка, кинеската јавна телевизија ЦЦТВ ја опиша Чанге 5 како една од „најсложените и најчувствителните“ операции во рамките на државната вселенска програма.

Задачата на оваа вселенска мисија беше да ја дупчи земјата на длабочина од два метри, во област што досега не е истражена – Океанус Бура (Oceanus Procellarum на латински јазик), што е голема површина формирана од лава.

Мисијата е нова фаза во кинеската вселенска програма, која постигна огромен успех на почетокот на 2019 година, спуштајќи го истражувачкиот лунарен модул на скриената страна на Месечината, што беше прв ваков подвиг во светот.

Ова не е прв пат Кина да лансира сонда за Месечината како дел од програмата „Чанге“ – именувана по кинеската митска божица на Месечината.

Во 2013 и 2019 година лансираше два помали роботи со далечинско управување, наречени adeејд зајаци до Месечината.

Кина инвестира милијарди евра во својата вселенска програма со цел да ги достигне Европа, Русија и Соединетите држави.

Ова лето лансираше друга истрага до Марс на повеќемесечно патување, каде што планира да „вози“ мал робот со далечинско управување следната година.

Покрај тоа, тој планира да собере голема вселенска станица до 2022 година.

Примероците на карпите се очекува да се вратат на Земјата до средината на декември, во областа Монголија, во северна Кина.

Оваа мисија, покрај тоа што е значајна во научна смисла, ќе и овозможи на Кина да ги испита технологиите важни за успешно завршување на проектот за испраќање луѓе на Месечината до 2030 година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *