Посочи обична антена и „киднапираше“ 26 iPhone одеднаш (ВИДЕО)

За уникатната хакерска „интервенција“, на хакерот на Google му требаше опрема во вредност од само 100 долари и обичен лаптоп.

Професионалниот хакер Јан Бир, член на професионалниот хакерски тим на Google, Project Zero, разви лесен начин за далечинско хакирање на iPhone.

За „стисокот“, со кој може да ја преземе контролата врз кој било iPhone, му требаше само опрема во вредност од околу 100 американски долари, поврзана на лаптоп и антена вперена во телефонот.

Бир, на кое му се специјалитет ваквите „откритија“, успеа да ги поништи сите мерки за заштита на смартфонот на „Apple“ со релативно едноставна постапка. На видеото што го прикажува овој процес, Пир успеа да преземе контрола врз 26 телефони одеднаш.

Неговиот систем работи од страна на хакер кој испраќа Wi-Fi сигнал до телефонот, што овозможува да се хакираат телефони дури и кога тие не се поврзани на Интернет.

  • Има нешто проклето прекрасно во гледањето на сите овие телефони како „умираат“ еден по друг, додека добиваат „пакет смрт“ преку Wi-Fi сигнал – напиша Крис Еванс, првичниот шеф на тимот на „Project Zero“, на својот Twitter профил.

Во друго, нешто подолго видео, Бир детално објасни како работи неговиот систем.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *