Секој ќе може да придонесе за оперативниот систем на Google, Fuchsia!

Беше објавено дека моделот со отворен извор (open source) на оперативниот систем Google Fuchsia е проширен.

Google на својот блог со отворен код објави дека тие го прифаќаат придонесот на сите за алтернативниот Fuchsia OS. Додека компанијата разработуваше код во јавно складиште во последните 4 години, не им дозволи на другите да го објавуваат кодот. Сега оваа ситуација е променета.

Компанијата споделува дека го прошириле моделот со отворен извор на Google Fuchsia OS за да може полесно да комуницираат сите со проектот и да создадат нови јавни поштенски листи за дискусии за проектот. Дополнително, беше додаден модел на управување за да се разјасни како се донесени стратешките одлуки, исто така беше отворен мониторот за проблемите за соработниците да видат на што се работи. Сега, исто така, постои процес за поднесување закрпи за да се претплатите или да станете соработник со целосен пристап до пишување.

Покрај отворањето на складиштето за јавни придонеси, Google објави и технички патоказ за да им обезбеди на луѓето малку повеќе информации за насоката и приоритетите на проектот. Некои елементи во патоказот вклучуваат рамка за двигател за јадрото да се ажурира независно од двигателите, подобрување на датотечните системи за перформанси и продолжување на влезниот цевковод за пристапност.

Програмерите што сакаат да ја испробаат Fuchsia ќе можат да клонираат, компајлираат или придонесуваат со оперативниот систем. Google забележува дека Fuchsia поддржува ограничен број хардвер базиран на x64 и дека може да се работи и на емулатор. Оние кои сакаат да го тестираат оперативниот систем можат да ја посетат почетната страница.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *