ОТСТРАНЕТЕ ГИ ОД КОМПЈУТЕРОТ СЕГА! Microsoft претстави 18 малициозни екстензии на Edge!

Тие се поделени во две категории, според начинот на однесување.

Мајкрософт отстрани 18 екстензии од порталот Edge Add-ons, бидејќи е откриено дека „вметнува“ реклами во резултатите од веб-пребарувањето.

Екстензии беа пронајдени и отстранети во периодот 20-25 година. Ноември, а акцијата беше спроведена откако беа примени голем број жалби на корисниците.

Истрагата го потврди проблемот со малициозни додатоци, објави гигантот од Редмонд.

Лажни верзии

Мајкрософт ги подели во две категории (според начинот на однесување). Првиот содржи екстензии, кои беа презентирани како официјални верзии на апликации, иако не постојат за прелистувачот Edge:

1. NordVPN
2. Adguard VPN
3. TunnelBear VPN
4. Ublock Adblock Plus
5. Greasemonkey
6. Wayback Machine

Малициозен код

Втората категорија се состои од копии на Chrome, пренесени на Edge, но со вметнат малициозен код:

1. The Great Suspender
2. Floating Player – Picture-in-Picture Mode
3. Go Back With Backspace
4. friGate CDN – smooth access to websites
5. Full Page Screenshot
6. One Click URL Shortener
7. Guru Cleaner – cache and history cleaner
8. Grammar and Spelling Checker
9. Enable Right Click
10. FNAF
11. Night Shift Redux
12. Old Layout for Facebook

Експертите на „Мајкрософт“ препорачуваат доколку имате некоја од овие додатоци, да напишете „edge: // extensions“ и веднаш да ги деинсталирате.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *