Reddit го купи Dubmash, ривалот на TikTok!

Кратките видеа станаа сè попопуларна форма во последните неколку години, а популарноста на услугата TikTok се чини доведе до уште повеќе платформи да влезат на овој пазар. Најновата платформа што треба да се размисли во оваа насока е Reddit, кој го купи Dubsmash – платформа за создавање видео клипови со краток формат. Не беше објавено по која цена е извршена аквизицијата.

Dubmash ќе продолжи да постои како самостојна апликација и по оваа набавка, со тоа што Reddit планира да ги интегрира своите алатки за создавање видео во Dubmash. Не е познато точно како ќе се направи ова, но не би било изненадување ако видовме решение слично на Instagram Stories.

Reddit првпат започна со поддршка за оригиналното видео во 2017 година и оттогаш бележи значителен раст и прифаќање од заедницата. Во 2020 година, корисниците објавија двојно повеќе видеа отколку што беа објавени во 2019 година. Вклучувањето видеа во кратка форма изгледа како ветувачки начин за привлекување корисници.

За оние кои не се запознати, Dubmash беше лансиран уште во 2015 година и за кратко време стана вирален бидејќи им овозможи на корисниците да создаваат видеа за синхронизација со звучни записи од филмови, серии и музика. После тоа, во 2017 година, апликацијата ја смени сферата и стана социјална платформа и им овозможи на корисниците да споделуваат видеа во самата апликација.

Иако не беше толку популарен како TikTok, Dubmash во јануари ја мина границата од милијарди прегледи на видеа месечно и стана втора кратка видео апликација по бројот на инсталации.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *