Развиена е првата хидрогенска батерија за домаќинства во светот!

Енергетска компанија со седиште во Австралија се натпреваруваше со системот за складирање на енергија во домот на Тесла, Powerwall. Оваа батерија развиена од Лаво генерира водород од вода и потоа може да ја претвори во електрична енергија.

Енергетската компанија Лаво, со седиште во Австралија, издаде систем за складирање на енергија во домаќинствата за да му конкурира на Powerwall на Tesla. Системот за складирање на енергија во домаќинството на Lavo има разлика: тој користи водород како гориво.

Овие системи, развиени и од Tesla и од Lavo, се базираат на идејата за црпење на вишок енергија создадена од системи за соларна или ветерна енергија. Овие системи исто така можат да обезбедат енергија во случај на мрежни проблеми.

Батеријата на Lavo, позната како Систем за складирање на зелена енергија, е технички, единица за електролиза. Системот за складирање на зелена енергија може да произведува и складира водород од вода. Потоа може да го претвори во електрична енергија користејќи горивна ќелија. Покрај тоа, батеријата на Lavo има капацитет од околу 3 пати поголема од Powerwall 2 на Tesla.

Lavo, во својата изјава, исто така наведува дека овој систем, кој самиот го развил, има подолг век на траење од системите на литиумски батерии. Она што и овозможува на компанијата да го постигне ова е тоа што користи водороден гас, а не хемикалии, за разлика од конвенционалните батерии. Покрај тоа, според вестите во „Futurism“, тој има повеќе еколошка структура бидејќи не користи ретки елементи од земја.

Сепак, се разбира, постојат можности како експлозија и горење. Компанијата изјави дека секое излевање ќе се прошири многу брзо и дека не е поопасно од другите конвенционални горива како што се бензинот или природниот гас.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *