Решена мистерија за неидентификувана материја на површината на сателитот Реа на планетата Сатурн!

Мистеријата за сателитот на Сатурн Реа, која беше откриена пред неколку децении и е дом на невидена материја, е разрешена. Беше наведено дека мистериозната супстанца на површината на Реа е хидразин. Хидразин најпрво е откриен на сателит.

Сатурн, втора по големина планета во Сончевиот систем, продолжува да постои во универзумот со својот рој од 82 месечини. Секоја од овие месечини околу Сатурн има свои карактеристики. Реа, која е една од овие месечини и е втора по големина месечина на Сатурн, има посебно место.

Реа, која има три тесни и густи прстени, на претходните прегледи излезе со различен предмет. Неидентификувана супстанција е откриена на површината на сателитот. Една нова студија објавена во петокот во Science Advances фрла светлина на тоа што е оваа мистериозна материја.

rhea

Пред да се фатиме за работа, треба да дадеме некои детали за мистериозната супстанца откриена во Реа. Мистериите за површината на Реа започнаа пред неколку децении кога леталото Касини на NASA помина покрај сателитот. Касини ги собрал ултравиолетовите слики на сателитот и хемиската шминка во процесот; изврши спектрографска анализа со која се потврди дека неговата површина е направена од мраз. Овие податоци укажувале и на неидентификувана супстанца.

Во новата студија, научниците ги разгледаа оригиналните податоци од Касини. Тимот повторно ги анализираше податоците од еден од летовите околу Реа и спроведе лабораториски експерименти за да тестираат различни молекули и да видат кои личат на оваа супстанца.

rhea

По експериментите, научниците успеаја да откријат можен кандидат што ја создаде мистеријата на површината на Реа: Хидразин. Според студијата, ова соединение е откриено за прв пат на кој било сателит. Неорганското соединение хидразин, безбојна течност со ист остар мирис како амонијак, денес се користи во фармацевтски производи, земјоделски хемикалии и погонски погони во вселенски летала.

Па, како се формирал хидразин во Реа или како се појавил на планетата? Научниците ги создадоа површинските услови на Реа во лабораториска средина со цел да одговорат на ова прашање. Симулацијата откри дека соседната месечина на Реја, Титан, може да биде поврзана со хидразин. Титан испушта молекули на азот во Реа, кои потоа комуницираат со зрачењето на сателитот и се претвораат во хидразин. Новото откритие ги сврте погледите на научниците кон другите сателити во нашиот систем.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *