Не правењето видео повици ги намалува емисиите на јаглерод!

Можно е да се намали испуштениот јаглерод диоксид за 96% без остварување видео повици.
Во денешниот свет, емисијата на јаглерод продолжува да се покажува како проблем што треба да се реши. За да се намали количината на јаглерод диоксид (СО2) емитиран во атмосферата, предложена е поинаква опција: Нема видео повици или употреба на камери на виртуелни состаноци.

Според студија спроведена од Универзитетот Пардју во САД, се проценува дека околу 150-1000 грама јаглерод диоксид се шири на нашата планета за време на еден час видео повици или слични конференции. Ова ниво на јаглерод диоксид предизвикува штета и на 12 литри вода и почва со големина на iPad Mini.

Па, како е објаснето поврзувањето на видео повиците направени со јаглерод диоксид што се шири низ целиот свет? Сумирајќи, сообраќајот на податоци што се доживува при видео повици се дефинира како емисија на јаглерод диоксид генерирана од електричната енергија потрошена од софтверот што го користите на неговите сервери. Значи, се троши премногу електрична енергија за да се покаже вашето лице како резултат на видео конференциите на кои присуствувате од вашата дневна соба. Ова предизвикува емисија на јаглерод диоксид.

Поради оваа ситуација, резултатот беше постигнат во студијата. Доколку е можно, корисниците не учествуваат во видео повици или не ја отвораат камерата во видео повици, откривајќи дека искусната емисија на јаглерод може да се намали за 96 проценти. Исто така, ако не можете да си дозволите вистински да го пропуштите видео повикот и треба да ја вклучите камерата, изборот на видео проток со стандарден квалитет наместо висок квалитет, може да резултира со 86 проценти намалување на емисиите на јаглерод диоксид.

Истражувањето е прва теза напишана за тоа како инфраструктурата на Интернет влијае не само на емисиите на јаглерод, туку и на употребата на вода и земјиште. На овој начин, може да се процени односот на потрошената електрична енергија со секој гигабајт податоци што се користат за платформи како што се YouTube, Zoom, Facebook, Twitter, TikTok или за општо сурфање преку Интернет и може да се измери штетата на природата.

Како резултат на оваа студија, помалку потрошувачка на видео и видео повици го намалуваат јаглеродниот отпечаток.

Освен сите овие, проценетата емисија на јаглерод зависи и од софтверот што го користите, интернет платформата и земјата во која живеете. За да го докажат ова, истражувачите; Откриле дека Германија има многу повисок отпад од јаглерод дури и откако е квалификувана како светски лидер за обновлива енергија.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *