Google развива карактеристика за Android 12 што може да ја смени темата на сите апликации!

9to5Google откри карактеристика што се развива за Android 12. Оваа опција носи сосема нов систем за управување со темите на паметните телефони. Овој систем им овозможува на корисниците да ги постават своите бои за апликациите. Во моментов не е познато дали одликата ќе дојде сигурно на Android 12.

Технолошкиот гигант со седиште во САД Google воведе нова тема наречена dark mode режим со Android 10 на услугата на корисниците. Од една страна, оваа тема помогна во заштитата на здравјето на очите, од друга страна, им овозможи на телефоните со OLED екран да заштедат батерија. Ново откритие направено од 9to5Google открива дека многу понапреден систем за управување со теми може да се користи во Android 12.

Според добиените информации, системот за управување со темата, што е можно да се претстави со Android 12, ќе им овозможи на корисниците да ги прилагодат боите на апликациите и општиот интерфејс. Така, корисниците ќе можат да користат каква било апликација во боите што ги сакаат. Функција што му овозможува на корисникот да избере два различни слоја, со што се овозможува да се утврдат главната боја на темата и бојата на акцентот на таа апликација.

Според информациите во 9to5Google, Google ќе ја понуди оваа одлика како API развиен за Android. Ова значи дека нема да има промена во општите дизајни на апликациите, само боите ќе се променат. Исто така, секој развивач ќе може да го збогати дизајнот на својата апликација користејќи го овој API. Покрај тоа, производителите на паметни телефони ќе можат да ги прилагодуваат своите кориснички интерфејси како што сакаат, искористувајќи ја оваа одлика. Покрај сето ова, таквиот API може автоматски да започне да ја сервира бојата на темата што одговара на позадината што ја користите на вашиот телефон.

Google ќе го објави Android 12 во следните неколку месеци. Со објаснувањата што треба да се направат, ќе имаме можност подобро да разбереме што нуди овој оперативен систем. Па засега, немој да мислите дека оваа одлика дефинитивно ќе дојде. Google може да го заглави овој систем за управување со темата што го развива или да го обеси на Android 13. Сепак, веќе можеме да кажеме дека многу корисници со голем ентузијазам ќе ја очекуваат оваа опција.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.