Иновација што ги воодушевува корисниците на WhatsApp Web!

WhatsApp, апликацијата за инстант пораки што предизвикува дискусија за „безбедноста на личните податоци“ со својот нов договор, носи нова опција за веб-прелистувачот. Соодветно на тоа, WhatsApp има за цел да ја направи апликацијата побезбедна со додавање на биометриска верификација за да се најавите на работната површина.

WhatsApp ќе ја зголеми безбедноста со биометриска верификација

Компанијата изјави дека новиот систем е дизајниран да дозволи друго лице да има пристап до вашиот телефон и дека нема да ја поврзува сметката со веб-прелистувачи. Ова значи дека сите испратени или примени пораки ќе бидат дозволени според корисникот. Според „The Verge“, новиот систем првично ќе се активира на сите уреди со IPhone со iOS 14 со Touch ID или Face ID и на сите уреди со Android со вклучена биометриска автентикација.

Ова значи дека корисниците ќе мора да ја користат новата опција за поврзување сметки освен ако не ја оневозможат биометриската проверка за сите нивни уреди. Корисниците без биометриска автентикација на нивните телефони можат да ги поврзуваат своите сметки како и обично.

Новиот систем не значи дека WhatsApp пристапува до скенирање на лицето или отпечатоци од прсти. Треба да се напомене дека сите други апликации ги користат истите API со биометриски податоци за пристап до безбедносните системи на уредот како дополнителна мерка за проверка пред да им биде дозволено на корисниците да ги поврзуваат своите сметки.

Новиот договор воведен од апликацијата на почетокот на овој месец значеше создавање правна основа за Facebook да споделува кориснички податоци. Иако имаше многу реакции на договорот за кој станува збор, имаше проток на апликации како што се Telegram, Signal. По сите овие случувања, WhatsApp го одложи периодот на стапување во сила на договорот.

Дали ажурирањето на WhatsApp, што ќе биде достапно на сите компатибилни уреди во наредните недели, и дали ќе ја донесе довербата во компанијата на старото ниво? Тоа во иднина ќе го видиме сите заедно.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *