Контроверзен патент на Spotify! Според гласот на корисниците ќе препорачува музика!

Новиот патент што Spotify го доби претходно овој месец откри дека стриминг услугата планира да понуди музика со слушање на гласовите на корисниците.

Spotify, најголемиот светски музички сервис преку интернет, патентираше технологија со која корисниците можат да даваат многу поперсонализирани музички препораки. Според патентот применет во 2018 година, но одобрен од 12 јануари, Spotify ќе може да дава музички предлози засновани врз емоционалната состојба, полот, возраста или акцентот на корисниците.

Технологијата на Spotify се базира на анализа на звуците што доаѓаат во микрофоните на уредот каде што се користи апликацијата. Spotify, кој ќе ги анализира расположенијата на корисниците, па дури и околината во која се наоѓаат (како на пример сами, со група пријатели или на забава) според гласовите, вели „Вообичаена практика е апликациите за пренос на медиуми да даваат одлики кои обезбедуваат персонализирани препораки за корисниците “.

spotify

Spotify смета дека сегашниот метод што го користи за да им обезбеди на корисниците лични препораки не е задоволителен. Причината е што корисниците треба да обезбедат многу информации за нивната возраст, пол, омилени уметници. Новата технологија ќе може да разбере дали корисниците се среќни, лути, тажни или неутрални со анализа на нивниот тон на гласот, нивото на стрес во гласот и ритамот на гласот.

Spotify наведува дека метаподатоците како што се емоциите, полот, возраста и акцентот се само примери и може да се користат многу други карактеризации и класификации. На пример; Методот на анализа на песните што ги свират тековно користените корисници и музичките вкусови на нивните пријатели исто така ќе бидат интегрирани во новата технологија. Бидејќи технологијата може да предизвика повеќе корисници да изберат Spotify, таа исто така има потенцијал да донесе некои етички полемики, истражувачкиот тим на Spofity е свесен за тоа.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.