Процесорот Intel Rocket Lake Core i9 достигнува до 98 степени!

Процесорите Intel Rocket Lake Core i9 можат да достигнат температура од 98 степени со 250W потрошувачка на енергија.

Некои хардверски ентузијасти спроведоа стрес-тест на 11-та генерација на процесорот Intel Rocket Lake, за да ја откријат потрошувачката на енергија при екстремни оптоварувања и да го споредат ова со претходните процесори од семејството Comet Lake-S. Како резултат, се покажа дека претстојните процесори Core i9-11900KF можат да се прегреат и да трошат енергија под оптоварување, исто како и нивните предци на езерото Комети.

Претстојните 8-јадрени процесори Core i9-11900KF на Intel, Rocket Lake-S можат да загреат до 98 степени и да извлечат моќност од 250W, како што се тврди за време на стрес-тестовите.

Иако процесорите Core Comet Lake-S на последната 10-та генерација на Intel се оценети со 125W TDP, сите јадра го црпат својот максимален потенцијал со цртање 250W до 330W кога се под полн товар до 56 секунди.

Јавните спецификации на Интел ја наведуваат потрошувачката на енергија по дифолт ниво на енергија (PL1). Постои голема разлика помеѓу стандардното ниво на напојување и целото јадро ниво на турбо моќност (PL2). Затоа ќе ви треба напредна матична плоча, квалитетно напојување и добар систем за ладење за да го скроти чудовиштето на езерото Комета. Ова е затоа што Intel мораше да го зголеми нивото на PL2 во процесорите на Comet Lake за да го направи поконкурентен во однос на серијата Ryzen на AMD.

11900KF

Според Chiphell, се чини дека истите правила важат и за 8-јадрените процесори Intel Intel Core i9-11900KF Rocket Lake-S, кои можат да загреат до 98C додека работат на стрес-тест на AIDA64 со стрес-тест и да извлечат 250W на 1,325V Vcore. Тест-процесорот се лади со употреба на влезен систем 360мм течен систем за ладење со затворена јамка. Разјаснетите фреквенции на чипот се непознати, но според протекувањето, се чини дека тој работи стандардно на 3,50 GHz, со сите јадра да се искачуваат на 4,8 GHz.

Произведени со употреба на зрели процеси од 14 nm, најновите процесори на Intel со 8 или 10-јадра не се точно шампиони во енергетската ефикасност. Се разбира, ова не е изненадувачки. Ова е затоа што јазолот не е развиен за процесори кои комбинираат висока фреквенција и големо сметање на јадрото.

Процесорот Rocket Lake-S е базиран на нова микро-архитектура и иако има многу други предности во однос на процесорите Comet Lake-S, неговите термички и потрошувачката на енергија изгледаат споредливи со претходните, барем додека има стрес-тестови. Да подвлечеме дека стрес-тестовите обично не ги одразуваат реалните оптоварувања на работата, туку имаат за цел да ги откријат слабостите на структурата на вашиот компјутер.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *