IBM ветува дека ќе ги забрза квантните компјутери 100 пати со софтвер со отворен код!

Објаснувајќи го новиот патоказ за квантни компјутери, IBM изјави дека со создавање на отворен извор, софтверско решение, може да ја зголеми брзината на квантните компјутери за 100 пати.

IBM, една од најголемите компании за информатичка технологија во светот, во средата (вчера) ја објави мапата на патот за софтвер за квантно сметање со кој се ветува дека ќе се зголеми компјутерската моќ на квантните компјутери 100 пати.

Според дадените изјави, IBM има за цел да лансира апликации за квантен компјутер што можат да се справат со тешки операции како што се вештачка интелигенција и комплексни финансиски пресметки во следните две години.

İBM

IBM изјави дека огромното мнозинство на софтвер за квантно сметање ќе биде со отворен код, така што трети страни развивачи можат да придонесат и да го искористат овој софтвер. Според IBM, евентуалното подобрување ќе овозможи брзината да се зголеми 100 пати.

Дел од работата на IBM на квантни компјутери е да се скрие комплексноста на квантниот компјутер колку што е можно повеќе за обичните луѓе. Засега, квантните компјутери се уреди што обичните луѓе не можат да ги користат.

Ако IBM достигне насочена брзина, операциите што траат со месеци на стандардните компјутери може да се извршат за неколку часа на квантни компјутери. Затоа, квантните компјутери имаат потенцијал да ги достигнат границите на можноста да извршуваат задачи што стандардните компјутери се невозможни да ги извршат.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *