Изјава за Neuralink од Elon Musk: Оваа година ќе започнеме со тестирање на луѓето!

Elon Musk даде нова изјава за Neuralink, која ќе овозможи технологијата да се контролира само со човечкиот ум. Одговарајќи на парализиран пациент на Twitter, Musk изјави дека Neuralink ќе започне да се тестира на луѓе подоцна оваа година.

Постојат нови случувања во врска со Neuralink, што овозможува негово поврзување со компјутер со вметнување чип во човечкиот мозок. Извршниот директор на Tesla и SpaceX, Elon Musk неодамна објави дека Neuralink бил тестиран на мајмун во Clubhouse и дека мајмунот можел да игра видео игри благодарение на чипот.

Познатиот бизнисмен даде нова изјава на Твитер и му рече на парализираниот пациент кој го контактирал на Twitter дека Neuralink ќе започне да се тестира на луѓе кон крајот на оваа година.

Објаснувајќи дека минатото лето го тестирал чипот на мозокот Neuralink врз свиња, Musk објаснил дека истиот процес бил извршен и на мајмунот и дека мајмунот може да игра само со неговиот ум. Musk изјавил дека следната цел е да ги натераме мајмуните да ја играат играта Понг меѓу себе.

Мозокот чип Невралинк, кој ќе им овозможи на луѓето да ја контролираат технологијата само со нивната моќ на размислување, стана нов светилник на надежта, особено за парализираните пациенти. Доколку Neuralink ги исполни своите ветувања, луѓето кои не можат да ги помрднат екстремитетите ќе можат да ги повратат благодарение на технологијата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *