Цените на DDR3 може да се зголемат во 2021 година!

Цените на RAM меморијата DDR3 се предвидува да се зголемат за 50% во 2021 година.

Дали имате стар компјутер што никогаш не можете да го фрлите или продадете? Ако вклучува DDR3 меморија, можеби ќе сакате да ја надградите до крајот на годината бидејќи се предвидува дека модулите ќе добијат значителна вредност во текот на 2021 година.

Во извештајот Digitimes, нестабилноста на цените на DDR3 се очекува да се зголеми за 50 до 40 проценти во текот на 2021 година. Причината е едноставна: серија RTX 3000, процесор Zen 3, PS5 итн. Исто како што не можеме да купуваме производи како што се: побарувачката ја надминува понудата.

Додека DDR3 сè уште се користи во повеќето компјутери во нашата земја, значителен број луѓе користат DDR4. Покрај тоа, DDR5 е на пат; Во декември, потрошувачките модули ДДР5 влегоа во процес на верификација.

DDR3 сè уште се наоѓа во многу наследни системи на претпријатија и IoT уреди. Според извори од индустријата, кога зголемувањето на побарувачката во првиот квартал од оваа година во комбинација со намаленото производство, цените ќе скокаат 20 проценти и ќе достигнат 50 проценти како што напредува годината.

Tom’s Hardware наведува дека многу производители на меморија, вклучително и Samsung и SK Hynix, постепено го забавуваат или целосно го запираат производството на DDR3 како подготовка за производство на DDR5. Но, не секој оди на овој начин; Помали имиња во индустријата, како што се Nanya Technology и PSMC, го одржуваат своето производство стабилно, иако не доволно за да се задоволи побарувачката.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.