Бројот на корисници на Starlink надмина 10 илјади!

Бројот на корисници на проектот Starlink, кој сè уште е во бета фаза, надмина 10 илјади.
SpaceX, приватна вселенска компанија предводена од Elon Musk го сподели бројот на корисници на проектот Starlink. Соодветно на тоа, бројот на корисници на Starlink надмина 10 илјади. Во оваа смисла, глобалниот интернет-проект на компанијата заснован на сателити, премина сериозен праг.

Пријавувањето за бета програмата за Starlink продолжува во САД и европските земји. Бета-процесот започна во октомври 2020 година. Забележете дека надоместокот за инсталација на Starlink Kit е 499 американски долари, а месечната претплата е 99 американски долари. Брзините достапни за овој надоместок се движат помеѓу 50 MB / s и 150 Mb / s. Првите кориснички тестови на интернет-услугата Starlink беа исто така позитивни.

Musk има за цел да обезбеди брза и ефтина интернет-услуга низ целиот свет со илјадници сателити што ќе ги испрати во вселената во проектот Starlink. Се разбира, сегашните цени се доста високи, но проценуваме дека прилагодувањата на цените ќе бидат направени кога услугата е целосно имплементирана. Бројот на интернет сателити што треба да се испратат е 12 илјади, но досега се испратени повеќе од илјада сателити.

За завршувањето на проектот се предвидува 2027 година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *