Првата фотографија од Марс пристигнува од кинеската истрага за Марс Tianwen-1!

Споделена е првата фотографија од Tianwen-1, извидничко возило на Кина, кое е сè поактивно во вселената во последните неколку години.

Во последниве години, големите земји уште еднаш ги свртија погледите кон вселената. Вселенската трка меѓу СССР и САД во минатото е слична на денешната. Овој пат Кина е една од страните вклучени во оваа трка.

Првата фотографија на Марс дојде од Tianwen-1, едно од кинеските вселенски летала. Кинеската вселенска администрација ја објави фотографијата испратена од возилото. Во моментот кога е направена сликата, возилото се наоѓало на милиони километри од Марс.

mars

Tianwen-1 ја фотографираше црвената планета од далечина од 2,2 милиони километри.. Возилото, кое е во орбита околу 197 дена, во овој период помина 465 милиони километри. Возилото во моментов се наоѓа на 184 милиони километри од нашата планета и 1,1 милиони километри од Марс.

Во изјавата дадена од кинеската национална вселенска управа, исто така беше информирано дека сите системи на возилото се во добра состојба и работат. Возилото беше лансирано на 23 јули 2020 година. Возилото се очекува да слета на црвената планета во мај 2021 година.

tianwen 1

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *