Процесорите Intel 11th Gen нема да бидат компатибилни со матичните плочи B460 и H410!

Intel ќе ги принуди оние кои сакаат да користат 11-ти генерациски процесори Core Rocket Lake процесори да ја изберат серијата 500 во однос на буџетските матични плочи B460 и H410.
Intel потврди дека моменталните почетни матични плочи H410 и средниот опсег B460 нема да бидат компатибилни со процесорите Intel Rocket Lake. Компанијата сè уште не објави точно кога ќе биде објавена новата серија на процесори. Претходно беше споменато дека само серијата Rocket Lake-S се планира да биде достапна во втората половина на оваа година.

Партнерите на матичната плоча на Intel започнаа да ги шират сериите матични плочи B560 и H570. Се чини дека овие матични плочи ќе бидат единствените компатибилни матични плочи за 11-та генерација на Core сериите што ќе доаѓаат со Z590.

H510 всушност не е голема надградба во однос на H410. Овие матични плочи можат да поддржуваат вградена безжична конекција за WiFi6 и да имаат нов софтвер ME надвор од кутијата. H410 е наведен и со поддршка за технологија за виртуелизација на страницата за производи на Intel, додека оваа технолошка поддршка не е достапна за H510.

Од друга страна, има многу повеќе промени во чипсетот B560 во споредба со неговиот претходник. Intel за прв пат дозволува оверклокување на меморијата на овој чипсет од среден опсег. Матичната плоча исто така е наведена со поддршка за RAID и поддршка од 1 × 16 + 1 × 4 PCI Gen3.0. Серијата 500 поддржува и PCI Gen4.0, но со овие патеки управува само процесорот, а не чипсетот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *