Samsung стана втор најголем потрошувач на чипови во светот во 2020 година!

Samsung ја заработи титулата втор најголем купувач на чипови во светот, како компанија што ќе купи најмногу чипови во 2020 година, по Apple.

Samsung не е само најголемиот производител на мемориски чипови во светот, тој е исто така втор по големина приемник чипови во светот. Компанијата потроши десетици милијарди долари за купување полупроводнички чипови во текот на 2020 година, бидејќи побарувачката за компјутери и друга електронска потрошувачка се зголеми за време на епидемијата.

Samsung Electronics потроши 36,4 милијарди долари на полупроводнички чипови минатата година, се вели во новиот извештај на фирмата за истражување на пазарот Gartner. Така, трошоците на компанијата во 2020 година се зголемија за 20,4% во споредба со 2019 година. Apple стана најголемиот приемник на чипови во светот во 2020 година, и потроши 53,6 милијарди долари на полупроводнички чипови. Ова одговараше на 11,9% од глобалниот пазар на чипови. Така, Apple ги зголеми своите трошоци за 24% во споредба со 2019 година.

yonga

Samsung ја искористи забраната воведена за производите на Huawei за време на епидемијата и зголемената побарувачка за лаптопи, таблети и сервери. Додека учењето на далечина и работата од дома рапидно се зголемуваа во текот на 2020 година, побарувачката за облак сервери исто така значително се зголеми. Оваа ситуација директно влијаеше на побарувачката на Samsung за DRAM и SSD-дискови. Зголемувањето на побарувачката на чипови од Apple резултираше од зголемената продажба на AirPods, iPads, iPhone-и и Macs.

Конечно, да посочиме дека јужнокорејскиот технолошки гигант има за цел да стане најголемиот производител на чипови во светот со големи инвестиции до 2030 година. На крајот на следната деценија, Samsung планира да го преземе водството, надминувајќи го лидерот на пазарот за производство на чипови TMSC.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *