Samsung ги зголемува инвестициите за капацитетот за производство на чипови со седиште во Тексас!

Samsung ја зголеми инвестициската сума на 17 милијарди долари за капацитетот за производство на чипови што треба да се основа во Тексас.

Минатиот месец рековме дека Samsung планира да изгради капацитет за производство на чипови во милијарда 10 милијарди долари во американската држава Тексас. Сега е објавено дека компанијата може да инвестира многу повеќе отколку што првично беше објавено. Според документите доставени од Samsung Foundry во Аризона, Њујорк и Тексас, планираната фабрика за чипови се очекува да чини над 17 милијарди долари.

Покрај тоа, се очекува потенцијалниот објект за производство на чипови на Samsung во Тексас да создаде работни места за околу 1.800 луѓе. Ако сè оди според планираното, објектот за чипови што ќе се формира ќе профункционира во четвртиот квартал на 2023 година. Иако компанијата не откри за кој процес на производство ќе биде дизајниран новиот објект, очекувањата се дека ќе бидат произведени 3nm чипс MBCFET.

Компанијата произведува чипови 7nm и 5nm исклучиво во Јужна Кореја. Тековната линија S2 во Тексас произведува чипови од 14nm и 11nm. Сепак, Samsung Foundry има многу клиенти во САД, вклучувајќи ги IBM, Nvidia, Qualcomm и Tesla, што значи дека може да се формира приватна фабрика во земјата за овие клиенти.

Тековниот план на Samsung до владата во Тексас вклучува фабрика за чипови од 7 милиони квадратни метри во просториите на компанијата. Новиот производствен погон ќе биде во непосредна близина на постојната фабрика на Samsung за S2. Ова значи дека компанијата не планира да ја ажурира својата фабрика за S2 во нови процеси во блиска иднина.

Конечно, да забележиме дека објектот на TSMC што треба да се основа во Аризона е дизајниран да биде релативно мал.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *