Mastercard „ЗА“ поддршка на криптовалутите во 2021 година!

Финансиските фирми се загреваат до крипто-валути. Mastercard ќе започне со поддршка на криптовалутите во својата мрежа во 2021 година.

Mastercard објави дека годинава ќе започне со поддршка на избрани криптовалути директно на својата мрежа, велејќи дека во моментов се подготвува за „иднината на крипто и плаќањата“. Компанијата за финансиски услуги првично не прецизираше кои дигитални средства ќе ги усвои, но рече дека тие би биле „многу внимателни“ за тоа кои да ги усвојат.

„Нашата филозофија во врска со криптовалутите е едноставна: сè е за избор. Целта на Mastercard тука не е да ви предложи да започнете да користите крипто-валути. Сепак, ние сме тука за да им овозможиме на клиентите, трговците и деловните субјекти да ги пренесат своите дигитални средства – традиционални или крипто – како што сакаат. Ова треба да биде ваш избор, ваши пари “.

Mastercard рече дека бара четири клучни ставки додека размислуваше кој крипто да го додаде во својата мрежа. Додека приватноста и безбедноста се многу важни, како што се строгите протоколи за усогласеност, „Познајте го вашиот клиент“, што е услов насочен кон елиминирање на незаконски активности и измама во мрежите за плаќање, е меѓу овие критериуми. Дигиталните средства, исто така, ќе треба да се усогласат со локалните закони и регулативи каде што се користат и, конечно, „да понудат стабилност што им е потребна на луѓето во алатка за трошење наместо да инвестираат“.

Кон крајот на минатата година, PayPal започна да им дозволува на корисниците да купуваат, држат и продаваат „четири големи“ крипто-валути на својата платформа: Bitcoin, Ethereum, Litecoin и Bitcoin Cash. Се чини дека Mastercard ќе се занимава и со овие валути, но само времето ќе покаже.

Mastercard рече дека крипто поддршката е голема промена која бара многу работа и затоа не одредува одреден датум надвор од 2021 година.

Во сродните вести, Банката на Њујорк Мелон во четвртокот објави дека ќе се формира нова единица за дигитални средства што ќе ја води Мајк Демиси. Тимот „во моментов развива прототип со кој се соочува клиент дизајниран да биде првата платформа за дигитално чување и управување со повеќе средства на индустријата за традиционални и дигитални средства, вклучително и криптовалути“.

Ветувањето на Mastercard за поддршка на криптовалутите во својата мрежа оваа година е најновиот показател за растечкото усвојување на дигитални валути меѓу големите финансиски фирми. Сè додека усвојувањето на потрошувачите исчезне и регулаторните пречки исфрлат сè, иднината се чини дека е премногу светла за дигиталните валути. Се разбира, ова се должи и на најавата на производителот на електрични автомобили Тесла за 1,5 милијарди долари инвестиции во Биткоин, што ја испраќа вредноста на крипто валутата до рекордни нивоа.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *