Повторно се манипулира со цените на графичките карти!

Малопродажните страници веќе започнаа да ги зголемуваат цените на графичките картички GeForce RTX 3060, кои ќе бидат објавени на 25 февруари. Ова претставува ризик за сите, вклучително и пред нарачателите.

GeForce RTX 3060, многу очекуваната нова графичка картичка на NVIDIA, ќе се најде во продажба на 25 февруари. Иако картичката сè уште не е објавена, некои трговци веќе започнаа да ги зголемуваат цените на списокот за картичката.

Според упатството за ембарго на NVIDIA, првите модели што ќе бидат објавени ќе ги задоволат потрошувачите по препорачана продажна цена. Ова значи дека трговците на мало ќе му ги понудат нарачаните производи на купувачот секогаш кога ќе му ги достават на клиентот, без промена на цената.

listeleme

Од друга страна, видовме дека продавачите ги откажуваат нарачките во многу различни случаи. Слична ситуација може да се случи со NVIDIA. Уште полошо, фирмата нема што да стори против оваа ситуација. Можеби тие можат да применат квоти за компании кои ги откажуваат нарачките, но ако сите ја откажат претходната нарачка, ни тоа нема да биде решение.

Иако ProShop е најочигледен пример, тоа не е единствената компанија која сака да ја искористи големата побарувачка за графички процесори. Во изминатата недела, многу продавачи се обидоа да ги зголемат цените на графичката картичка GeForce RTX 3060 и другите членови на серијата за приближно 100 евра.

Оние кои сакаат да ги задоволат графичките потреби на нови игри, и уметниците за визуелни уметности и рударите за крипто пари се свртеа кон графички процесори. Затоа, се чини дека пазарот на графички картички ќе продолжи да биде нестабилен долго време.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *