Apple ќе работи со TSMC за развој на напредни прикази за микро OLED!

Apple планира да работи со TSMC за да ги надмине своите ривали во конкуренцијата за OLED дисплеи.

Apple, наводно, соработувал со Тајванската компанија за производство на полупроводници (TSMC) за развој на напредни дисплеи за микро OLED во крајно таен објект во Тајван. Потребни се уште многу години за технологијата да достигне потрошувачки уреди. Меѓутоа, кога оваа технологија е развиена, значително потенки екрани со помали побарувања за напојување ќе влезат во нашите животи. Изворите што обезбедуваат информации за оваа тема наведуваат дека Apple планира да ја користи новата технологија во идните уреди за проширена реалност.

Како што е наведено во извештаите на изворите, микро OLED екраните не се изградени на стаклени површини како екраните што се наоѓаат во телевизорите и паметните телефони. Наместо тоа, тој е изграден директно на честички, подлогите од кои се направени полупроводници. Ова значи дека тие се многу потенки и помали од конвенционалните дисплеи и трошат помалку енергија. Ова ги прави идеални за употреба на уред што може да се носи, како што е уред со AR или уред за мешана реалност.

Ако Apple, кој сака да биде најпосакуван со развиените технологии, ја постигне оваа цел, може да стане најголемиот снабдувач на дисплеи на пазарот. Сепак, идните случувања ќе го покажат ова. Исто така, Apple и TSMC не се странци во заедничко работење. Како што знаете, компанијата произведува чип заснован на АРМ за iPhone и Mac со новиот процесор M1.

Конечно, треба да се напомене дека производството на микро OLED дисплејот е во експериментална фаза, а масовното производство ќе започне неколку години подоцна.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.