11. генерација Rocket Lake процесорите ќе дојдат со Resizable BAR!

Интел објави дека процесорите на 11-тото генерално ракетно езеро ќе доаѓаат со поддршка за резолуција на BAR.

AMD, Intel и NVIDIA работат на технологија наречена Resizable BAR, која е дел од спецификацијата PCIe како што знаете. Со оваа технологија, преносот на информации помеѓу процесорот и графичкиот процесор станува поефикасен. Покрај тоа, благодарение на технологијата што процесорот може да пристапи до целиот VRAM на графичката картичка, истовремено може да се направат повеќе барања.

Друго објаснување за оваа технологија, што им нуди на корисниците забележително зголемување на перформансите, дојде од Intel. Производителот на хардвер неодамна објави дека 11-та генерација на ракетни езерски процесори ќе доаѓаат со опцијата за резолуција BAR. Покрај тоа, компанијата изјави дека оваа одлика ќе биде компатибилна со матичните плочи Intel Z490 PCIe 4.0.

Во исто време, компанијата, која даде неколку изјави на Том Хардвер Шоу за лаптоп игри компјутери оваа недела, исто така, објави дека 11-та генерација на Tiger Lake процесори, системи опремени со чипсети од серијата H35/H45 и системи опремени со 10-та генерација Comet Lake – H процесорите се исто така ќе може да ја искористи оваа одлика.

Наведувајќи дека постигнале зголемување на перформансите од 5 до 10 проценти во игрите со оваа технологија, компанијата објави дека наскоро ќе ја лансира оваа опција.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *