Откриен првиот малициозен софтвер за процесорите на Apple!

Истражувач за безбедност го забележал првиот малициозен софтвер дизајниран за процесорите на Apple.

Првиот малициозен софтвер на процесорот Apple го откри независниот истражувач за безбедност Патрик Вардл. Додека зборуваме за безбедноста на процесорот Apple М1 со 5 nm, појавата на ваков малициозен софтвер секако е малку вознемирувачки развој.

Прво на сите, ајде да истакнеме и дека Вардл е поранешен истражувач за безбедност на НСА. Тој вели дека хакерите повторно составиле малициозен софтвер наречен GoSearch22.app. Овој софтвер се издвојува и како прв природен малициозен софтвер за моделите M1 на Mac. Тековната верзија има за цел да прикажува реклами и исто така да собира податоци за прелистувачот на корисникот. Злонамерниот код ќе се развива бидејќи Apple продолжува да го развива својот комерцијален силициум и софтвер. Во оваа смисла, малициозен софтвер може да биде (афектира) и редизајнираните модели на MacBook Pro, кои се очекува да бидат објавени во вториот квартал на 2021 година.

Вардл исто така споделува дека антивирусните алатки што се користат за откривање на малициозен софтвер на Mac-базирани на Intel не можат да детектираат GoSearch22.app на моделите M1. Од друга страна, можеби овој проблем може да се отстрани ако антивирусните алатки ги надградат своите бази на податоци за да откријат нов малициозен софтвер. Вардл исто така наведува дека повеќе не може да работи поради тоа што Apple го одзема сертификатот за инвеститорот. Дали Apple го одобрил овој код е исто така непознато поради одземање на сертификатот за развивач.

Корисниците на Mac со процесори на Apple сè уште немаат пријавено ситуација да гледаат необични реклами. Да видиме дали таквата состојба ќе биде пријавена од корисниците во следниот период.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *