Продажбите на SSD ја надмина продажбата на HDD дискови во 2020 година!

Додека продажбата на SSD ги надминува HDD дисковите во 2020 година, механичките погони сепак водат според капацитетот.

Истражување и консултантска фирма за складирање податоци TrendFocus вели дека производителите продале 333,12 милиони SSD дискови (дискови солидна состојба) во 2020 година, што претставува зголемување за 20,8 проценти во однос на претходната година. Од друга страна, продажбата на HDD (хард диск) се намали за 18 проценти на годишно ниво, на 259,81 милиони единици. Во оваа смисла, излегува дека SSD дисковите продаваат 28 проценти повеќе од HDD.

Вкупниот капацитет на SSD-от е приближно 207,39 екбабајти во споредба со 1.018,32 егзабајти за хард дисковите. Забележете дека еден екбабајт е еднаков на една милијарда гигабајти.

Гледајќи го четвртиот квартал, 87.453 милиони SSD дискови главно беа продадени од Samsung и Western Digital. Следните најблиски конкуренти се Kingston, Kioskia и SK Henix. Да не заборавиме дека овие компании продаваат половина повеќе дискови отколку Western Digital.

Додека првите SSD-дискови беа прилично скапи, денешниот хардвер стана подостапен. Сепак, HDD-уредите сè уште се напред во однос на просторот за складирање наспроти цената. Во однос на перформансите, SSD-уредите го нудат најдоброто за компјутер.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.