Можно е Тесла да има повеќе профит од Bitcoin отколку електричните возила!

Според споделените извештаи, Тесла може да има повеќе профит од Биткоин отколку електричните возила.

Тесла, кој е во сопственост на Илон Маск, ја извести Комисијата за хартии од вредност на Соединетите држави дека купи Bitcoin во вредност од 1,5 милијарди долари во последните неколку недели Овој потег на компанијата се сметаше за долгорочна инвестиција. Покрај тоа, по изјавата на Тесла до SEC, вредноста на Bitcoin се зголеми за околу 10 проценти.

Додека овој потег на Тесла имаше големи реперкусии во индустријата, исто така стана прашање на iosубопитност колку компанијата профитираше од купување на Биткоин. Со некои истражувања на оваа тема, откриено е колку производителот на електрични автомобили има постигнато во просек од оваа набавка.

Како што знаете, во јануари со Bitcoin се тргуваше од 29.333 до 37.020 долари. По купувањето на Тесла од 1,5 милијарди долари, се вели дека компанијата доби вкупно 37.020 до 51137 Bitcoin. Просекот на овие вредности е 44.079 Bitcoin.

Експертите кои проценуваат три различни сценарија исто така откриваат колку Тесла има направено од оваа аквизиција:

Забелешка: Кога беше објавен овој извештај, вредноста на Биткоин беше 48.450 долари.

-51.137 Биткоин: 2,48 милијарди долари, 0,98 милијарди долари профит
-44.079 Bitcoin: 2,14 милијарди долари, 0,64 милијарди долари профит
-37.020 Bitcoin: 1,79 милијарди долари, 0,29 милијарди долари профит
Кога ги испитуваме овие стапки, забележуваме дека заработката на компанијата при купување на Биткоин е поголема од сите приходи во фискалната година 2020 година. Ако се сеќавате, Тесла ја затвори фискалната 2020 година со профит од 721 милиони долари.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.