Откриен е најдалечниот предмет во сончевиот систем!

Објектот откриен на растојание од 132 астрономски единици од Сонцето го доби името „Фарфарут“.

Фарфарут првпат беше откриен во јануари 2018 година со помош на телескопот Субару, двогледен метар од 8 метри на врвот на сеуште активен вулкан на Хаваи. Скот Шепард и неговите колеги го следеле објектот користејќи разни телескопи низ целиот свет за да ја разберат орбитата на објектот во следните неколку години. Како резултат на овие набудувања, научниците потврдија дека Фарфарут е најоддалечениот објект во Сончевиот систем.

Farfarout се наоѓа точно на 132 AU (Астрономски единици) од Сонцето, според растојанието што го мерат. AU претставува растојание од центарот на Земјата до центарот на Сонцето, што е приближно 91,757 милиони милји. Така, со едноставна пресметка, можеме да видиме колку е далеку Фарфарут од Сонцето. Ако сакаме да направиме мала споредба, можеме да помислиме на Плутон, џуџестата планета најдалеку од Сонцето. Плутон е на околу 34 AU од Сонцето.

Farfarout има долго орбитално растојание. Затоа се движи многу бавно. Потребни се 1000 години за Сонцето да заврши една целосна револуција околу него. Од оваа причина, прецизно мапирање на траекторијата на објектот беше многу мачна задача. Како резултат на долгите студии, истражувачкиот тим беше во можност јасно да ја мапира орбитата. Покрај тоа, Шепард и неговиот тим откриле уште еден предмет во 2018 година. Кога беше откриено, го имаше насловот на најоддалечениот објект во Сончевиот систем. Сега Фарфарут, прецизно мапиран и утврденото растојание, седи на овој трон.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *