NVIDIA ја ограничува вредноста на hash-rate на RTX 3060 за „блокирање“ на крипто-рударството!

NVIDIA објави дека ја ограничува хаш вредноста на графичките картички RTX 3060 на половина, со цел да се избегне проблемот со акциите во графичките картички.

NVIDIA, која не сака да има проблеми со залихите на RTX 3060, кој ќе биде објавен од 25 февруари, објави дека ја ограничува хаш вредноста на графичката картичка да стигне до рацете на играчите наместо крипто-рударите на пари.

Фактот дека Биткоин го надмина нивото од 56.000 УСД и под-монетите се зголемија слично, ја ревитализира рударската индустрија за криптовалути. За жал, проблемот со акциите, кој беше искусен и за AMD RX 400 и 500 сериите и NVIDIA за GTX 10 сериите, започна да се доживува за RTX 30 сериите.

Зголемените перформанси за рударство на NVIDIA, особено со архитектурата Ампер, ја направија серијата RTX 30 единствена опција за рударите за крипто. Во овој момент, ние бевме сведоци дека интернет-кафулињата во странство исто така ги користат своите постојни компјутери како рударска опрема со RTX 3080.

Ја научивме лекцијата од сите овие ситуации, NVIDIA има за цел да ја намали хаш вредноста за достапниот RTX 3060 за половина и да осигури дека картичката ќе стигне до играчите наместо до рударите за крипто.

Графички процесори специјални за рударите!

Треба да се напомене дека компанијата, која на овој начин се обидува да спречи проблем со акциите, не ги заборава рударите за крипто-пари. NVIDIA, работи на графичка картичка специјално дизајнирана за рударство со крипто пари, не сака да ја изгуби виталноста на овој пазар. Во овој момент, компанијата, која го воведе чипот наречен NVIDIA CMP HX (процесор за рударство со криптовалути), исто така сподели табела со хаш вредности на разни модели.

Овие графички картички специјално дизајнирани за рудари имаат и различни предности. Благодарение на овие картички чија потрошувачка на енергија е намалена благодарение на ниските напонски нивоа и фреквенции, трошоците за електрична енергија се намалуваат. Така, маргината на профит се зголемува.

Првите CMP картички ќе бидат достапни на крајот на март, а помоќните модели ќе пристигнат во вториот квартал.

Конечно, да речеме дека потегот на NVIDIA за RTX 3060 е на vBIOS и директно на чипот на GPU, не е јасно дали ова ќе се надмине со инсталирање на различни vBIOS.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *